De Nederlandse afdeling van de CHI (Computer tot Human Interaction) organiseerde gisteren “The Web and Beyond 2010“. Josephine Green - lange tijd werkzaam als ‘Senior Director of Trends and Strategy’ bij Philips Design en sinds eind vorig jaar zelfstandig consultant -  sloot de dag af met een indringend verhaal. Ze ging in op de omslag waar we voor staan. Het technologische tijdperk gaat plaatsmaken voor het socio-ecologische tijdperk.

Ontwerpen

Voor de ontwerper betekent dit: niet meer de held in het ontwerpproces, maar de mediator n facilitator. Ontwerp niet langer voor een gebruiker, maar samen met communities en belanghebbenden. Dat heeft niet alleen consequenties voor de manier waarop we ontwerpen, maar ook voor de manier waarop organisaties moeten worden ingericht. Van hiërarchie en structuur (piramide) gaan we naar een transitie-periode. Dit vraagt om leiders die deze transitie kunnen faciliteren en leiding los kunnen laten

Leiding geven

Organisaties die willen transformeren moeten innoveren ‘vanuit een menselijk perspectief’. Deze transformatie is nodig om dat de hele westerse maatschappij op het punt staan te veranderen. De maatschappij wordt plat (pannekoek). Geen hierarchie, en centraal staat de duurzaamheid.

“The one thing is that as we go Pyramids to Pancakes we need a new way of perceiving, of being and of acting in the world if we wish to prosper and flourish in the future. People are now able to be the creators and innovators , through the connectivity and diffusion of the new technologies. In the Pyramid world innovation was the responsibility of experts and the process was a linear one where ideas were fed into the front end and a ‘product’ emerged at the other end. Now, in a more messy and chaotic approach,  people are increasingly creating their own content, films, music, extended networks etc . This is mirrored also in the real world by growing grass roots movements to re-design how people wish to live and love in their communities.” (citaat interview johnnyholland.org)

Al met al een briljante kijk op de maatschappij.

Aanvullende informatie: